603 564 243
Menu

Domácí pokusy

Sopka 

Co budete potřebovat:

  • 100 ml octa (1/2 malé skleničky)
  • 3 lžíce kuchyňské sody
  • přípravek na mytí nádobí (saponát)
  • sklenice (od okurek, kompotu apod.)
  • talíř (nebo plastový talířek)
  • tác
  • alobal
  • míchadlo (špejle)
  • potravinářské barvivo

Postup: 

Na tác položíme talíř a na něj sklenici.

Obalíme jej alobalem do tvaru sopky (kužele), pod talíř zachytíme spodní okraj alobalu.

Horní vtlačíme do vnitřku sklenice.

Rukou utvoříme otvor do sopky.

Ocet si obarvíme potravinářským barvivem a zamícháme.

Na dno vytvořené sopky nasypeme sodu horním otvorem.

Přidáme jar a promícháme.

Následně vlíváme otvorem postupně obarvený ocet.

Ze sopky se začne „chrlit láva“ – barevná pěna.

Sliz

Co budete potřebovat:

  • 1 díl (sklenička) tekutého lepidla (disperzní – Herkules apod.)
  • ½ dílu (skleničky) tekutého mýdla
  • cca ½ sáčku jedlé sody
  • miska
  • Volitelné: potravinářské barvivo, třpytky

Postup: 

Do misky nalijte sklenici lepidla a půl sklenice tekutého mýdla.

Pokud chcete mít sliz barevný, přidejte potravinářské barvivo a případně i třpytky.

Suroviny promíchejte, aby se spojilo vše dohromady.

Pak postupně přidávejte jedlou sodu a směs stále míchejte tak dlouho, až se začne odlepovat od stěn misky.

Pak sliz vyndejte a užívejte si ho – neměl by se vám lepit na prsty.

Modelína

Co budete potřebovat:

  • 1 díl hladké mouky (1 hrnek)
  • ½ dílu teplé vody (½ hrnku)
  • ¼ dílu soli (¼ hrnku)
  • ½ polévkové lžíce rostlinného oleje
  • potravinářské barvivo
  • potravinářská folie na zabalení hotové modelíny
  • podložka na stůl
  • 2 větší misky

Postup: 

Dejte si na stůl pracovní podložku a dvě větší misky.

Do první misky nalejte půl hrnku teplé vody a přidejte do ní několik kapek potravinářského barviva a půl polévkové lžíce oleje a vše promíchejte.

Do druhé misky nasypte hrnek mouky a čtvrt hrnku soli, promíchejte. Směs pak nasypte do první misky s barevnou vodou.

Míchejte tak dlouho, až vznikne tuhá hmota. Hmotu vyklopte na pracovní podložku a hněťte (zpracovávejte) jako těsto.

Pokud je hmota moc mazlavá, přisypte trochu mouky a zapracujete ji dovnitř. Pokud je příliš suchá, přidejte trochu teplé vody a opět zapracujte do hmoty.

Domácí modelína by se neměla lepit na prsty, ale měla by jít dobře tvarovat.

Pokud s ní nebudete hned potřebovat pracovat, zabalte ji do potravinové folie a vložte do lednice.

Komentáře