EN
0
Menu

3 recepty na cukroví bez cukru

Často můžete slyšet, že je vhodné omezovat bílou mouku a cukr. Čím ji ale nahradit a jaké vánoční dobroty připravit? Nechte se inspirovat recepty výživové poradkyně Jany Kyzivátové na cukroví bez cukru a jedno i bez mouky.

Medové perníčky

800 g hladké celozrnné špaldové mouky, 150 g másla, 1 lžičku skořice, 1 lžičku kakaa, 1 lžičku koření do perníku, 6 lžiček prášku do pečiva bez fosfátu, 4 vejce, 6 polévkových lžic sladovitu, 5 polévkových lžic rozpuštěného medu, špetku stévie

pernickyVejce, sladovit a změklé máslo utřete, vmíchejte vlažný med, přidejte mouku s kořením a kypřícím práškem. Ze surovin vypracujte těsto, které by se nemělo lepit, ani roztékat. V případě potřeby přidejte mouku. Vyválejte placku, ze které vykrájíte perníčky.

Pečte na plechu s pečícím papírem cca 6-7 min na 175 stupňů, perníčky mají být jen růžové. Před vytažením z trouby se perníčky mohou potřít rozšlehaným vajíčkem, aby byly lesklé. Máte-li obavy péct z celozrnné mouky, vyzkoušejte nejdříve namíchat mouku celozrnnou s klasickou bílou moukou (v poměru 1:1) a upéct jen poloviční dávku (200g hladké bílé, 200g celozrnné).

 

Müsli kostičky

250 g směsi nasekaných ořechů a semínek (vlašské, lískové, mandle, kešu, slunečnicová semínka, dýňová, sezam-dle vašich zásob a chuti),  200 g rozinek (můžete dát 100g rozinek, 100g brusinek), 80 g burizónů, 3 polévkové lžíce obilných lupínků (např.kukuřičné nebo vícezrnné, pohankové), 150 ml sladěnky (konzistence podobná medu), 50 ml rostlinného oleje.

tycinkyPřipravíme si plech, na něj pečící papír. Oříšky a semínka na sucho opražte na pánvi, aby začaly vonět. Rozinky a brusinky omyjte vlažnou vodou a nechte okapat. V hrnci rozehřejte olej, přidejte sladěnku, aby začala pěnit. Odstavte, a vmíchejte všechna semínka, rozinky, burizony, lupínky, skořici. Dobře promíchanou směs přendejte na pečící papír na plechu a dobře upěchujte rukama na placku (můžete použít prkénko). Nechte ztuhnout v chladu, a pak nakrájejte na kostičky. Nebo je možné vložit do trouby asi na 15 minut na 150 stupňů, nechat vysušit, poté vychladlé nakrájet.

 

 

Různé nepečené kuličky

200 g datlí bez pecek, 150 g směsi oříšků a semínek (vlašské, mandle, sezam, slunečnicová s.), špetka  vanilky, špetka skořice, kokosový tuk

kulickyDatle spařte horkou vodou, nechte namočené až změknou, a pak  vodu slijte. Rozmixujte –  pokud to jde těžko, přidejte 1 polévkovou lžíci kokosového tuku. Směs oříšků a semínek také rozmixujte na jemno a přidejte do datlové hmoty. Hmota by měla mít takovou konzistenci, aby se z ní daly tvarovat kuličky vlhkýma rukama. Kuličky mohou mít různé obměny. Do části směsi můžete přisypat mletý mák, mletý kokos, pomletá konopná semínka či kvalitní kakao. Nebo jimi můžete kuličky obalit a ozdobit mandlí, kouskem hořké čokolády, apod. Kuličky vkládejte do papírových košíčků a uložte do lednice v uzavíratelné krabičce, kde vydrží cca 5-7 dní.

Za recepty děkujeme Janě Kyzivátové.

 

Chci dostávat newsletter s tipy, jak pečovat o rodiče ve firmě